Als je niet langer gebukt wil gaan onder het verleden...


Als je in je jeugd seksueel misbruikt bent, kun je proberen dit weg te stoppen, maar uiteindelijk word je erdoor ingehaald. Hoewel dit ‘inhalen’ door iedereen anders wordt ervaren, is de schade van seksueel misbruik niet te onderschatten; het beheerst je hele leven. Soms is het terug te zien in gedrag. Je bent snel boos of geïrriteerd, je bent gespannen, leeg of lusteloos. Je past je heel gemakkelijk aan of je gaat daarentegen juist steeds de strijd aan. Ook kun je twijfelen aan je seksuele identiteit, je voorkeuren of aan je seksuele gevoelens. Wat tevens kan opspelen zijn onverklaarbare, lichamelijke klachten, slaapproblemen, problemen met intimiteit en vriendschappen. 

Door seksueel misbruik word je innerlijke verdeeld. Wie je bent, hoe je handelt en waar je voor staat, is niet meer duidelijk. Zo kan er een kant ontstaan waarin je emoties bevroren lijken terwijl een andere kant zich alsmaar aanpast. Er is een kant die gezien wil worden, een kant die hard bezig is om alles toe te dekken/ probeert te verdringen, een kant waarin je levenslust en je speelsheid nog zit en een kant die hier volledig de regie over bepaalt (je interne dader). 

De helpende hand

In de begeleiding van seksueel misbruik gaan we samen op zoek hoe jij weer de regie over jezelf kunt terugpakken. Verwerking van seksueel misbruik is mogelijk. Thema’s die aan bod komen zijn onder meer: schaamte, schuld, het geheim, dissociatie, zelfbescherming, intimiteit en seksualiteit, relaties, familie en het misbruik zelf. Hiermee met elkaar aan de slag gaan, levert inzichten en herkenning op. Wel vraagt het moed om dit beladen onderwerp aan te pakken. Helen van seksueel misbruik is hard werken en vraagt veel inzet en doorzettingsvermogen. Doel is om weer thuis te komen bij jezelf.